Нови изследвания показват, че популацията на вълци, живеещи в зоната около

...
Нови изследвания показват, че популацията на вълци, живеещи в зоната около
Коментари Харесай

Вълците мутанти от Чернобил са развили противоракови способности

Нови проучвания демонстрират, че популацията на вълци, живеещи в зоната около Чернобилската АЕЦ, се разграничава генетично от популацията на вълците отвън района. Забележително е, че облъчените вълци наподобява са развили защитни разновидности, които усилват възможностите им да оцелеят от рак.   

Популациите на вълци, както и на други животни, са се нараснали в Чернобилската АЕЦ в Украйна, откакто регионът е бил зарязан след нуклеарната злополука през 1986 година В отсъствието на хора дивата природа се развива без въздействието на индивида.

Въпреки това, с цел да се насладят на тази независимост, животните би трябвало да се изправят пред явния проблем с радиацията. В края на краищата, това е повода хората да си тръгнат от това място. 

За да разбере по какъв начин тези животни оцеляват, Кара Лав, постепенен биолог и екотоксиколог от Принстънския университет, учи вълците от Чернобил в продължение на десетилетие. През 2014 година Лав и нейните сътрудници са се отправили към Чернобилската АЕЦ и взели кръвни проби от вълците, с цел да изследват реакциите им към причиняващата рак радиация. Някои също били снабдени с радио нашийници за събиране на информация за местоположението им и излагането им на радиация. 

„ Получаваме измервания в действително време. Знаем къде се намират животните и на какъв брой радиация са изложени “, споделя Лав в изказване. 

Изследването сподели, че вълците в Чернобил са изложени на повече от 11,28 милирема радиация всеки ден през целия си живот – това е над шест пъти над законовата граница за работещи хора. 

Chernobyl's Mutant Wolves Have Evolved Anti-Cancer Abilities
— IFLScience (@IFLScience)
Изследователите означават, че вълците са трансформирали имунната си система, сходно на пациентите, подложени на лъчева терапия за рак. Освен това генетичният разбор допуска, че елементи от генома на вълците са развили известна резистентност към рак. 

Подобни данни са следени измежду стотиците полудиви кучета, които живеят в региона на централата. През 2023 година учените са открили, че свободно движещите се кучета от Чернобил са генетично разнообразни от домашните кучета, живеещи другаде по света. 

Откритието може да има последствия и за човешкото здраве. Лав се надява да употребява новата информация, с цел да разпознава защитни разновидности, които усилват възможностите на хората да оцелеят от рак. 

За страдание, пандемията от COVID-19 и продължаващата война с Русия са попречили на Лав и нейните сътрудници да се върнат в Чернобил. Не се знае дали и по кое време ще могат да се върнат още веднъж, с цел да проведат нови проучвания.  

„ Наш приоритет е учените и сътрудниците там да бъдат допустимо най-безопасни “, споделя Лав.  

Новото проучване беше показано предишния месец на годишната среща на Обществото по интегративна и сравнителна биология в Сиатъл, Вашингтон. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР